Nattjästa surdegsfrallor

2012-12-19 08.09.32
Jag tycker om nattjästa surdegsbröd, det är så smidigt, och så är det ju gott med nybakat bröd till frukost. I gårkväll testade jag ett nytt recept, å jag blev inte besviken! Typ inget jobb alls, men jättegott ljust surdegsbröd, ganska syrligt och med en härlig skorpa. Receptet kommer från Pain de Martins blogg.

På morgonen: Mata en vetesurdeg så att du har 300 gram bubblande surdeg till kvällen (alltså en klick surdegsgrund, 150 g vetemjöl och 150 g vatten).

På kvällen: Blanda surdegen med 550 g vatten, 850 g vetemjöl (gärna special) och 20–25 g salt. Rör bara ihop tills degen blandats, inte knåda alltså.

En stund senare (allt mellan 10 och 60 minuter): Vik degen där den ligger i bunken ett varv. Ta tag i degens kanter och vik dem  mot mitten. Täck bunken med lock eller plastfolie och gå och lägg dig (degen får stå i rumstemperatur).

På morgonen: Sätt ugnen på 270 grader, skrapa ut degen på ett mjölat bakbord och vik ihop den till ett paket. Inte så noga exakt hur det går till, bara du spänner degen lite. Lägg på en handduk och låt vika tills ugnen är riktigt varm, 40–60 minuter.

Jag gjorde 6 stycken frallor av halva degen genom att bara dela dem i lagom stora bitar med en degskrapa. Skjuts in i ugnen! Andra halvan fick vila medan frallorna bakades av, sen fick den bli en limpa. Frallorna var inne i ugnen ca 15 minuter tror jag, gick på färgen på dem. Brödet var inne i 250 grader i kanske 20-25 minuter, även där gick jag på färgen. Jag brukar även använda en blomspruta för att spruta in lite vatten och i slutet av gräddningstiden brukar jag vädra ut fukten några gånger för att få mer skorpa.

2012-12-19 08.13.55
Underbara hål i frallorna, i limpan var det nästan löjligt stora hål 🙂

Lämna en kommentar

Under Mat och Bak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s